Rubín, kámen měsíce července

Ruby the birthstone of July

Rubín, se svým okouzlujícím červeným odstínem, je nadčasovým symbolem vášně, lásky a síly. Tento drahocenný kámen, uctívaný napříč kulturami a staletími, i nadále okouzluje srdce a mysl. V Princess Jewellery oslavujeme kouzelnou krásu rubínů nabídkou exkluzivní kolekce rubínových šperků v našich prodejnách v Praze na Václavském náměstí 28 a ve Westfield Chodov. Připojte se k nám a ponořte se do fascinujícího světa rubínů, prozkoumejte jejich druhy, původ a kouzlo, které vnáší do našich šperků.

Typy rubínů nalezených ve světě a jejich rozdíly

Rubíny se nacházejí v různých částech světa, každé s odlišnými vlastnostmi, které je odlišují. Nejslavnější rubíny pocházejí z Myanmaru (dříve Barma), známé svým zářivým "holubím krví" červeným zbarvením, které je velmi ceněné. Tyto barmské rubíny jsou často považovány za nejvyšší kvalitu díky své výjimečné barvě a čistotě.

Další významné zdroje rubínů zahrnují Thajsko, které produkuje rubíny s hlubokým červeným odstínem a mírným hnědým nádechem, a Madagaskar, známý svými rubíny s bohatou červenou barvou a dobrou čistotou. Rubíny z Mosambiku získávají popularitu díky své jasně červené barvě a vynikající průhlednosti. Každý typ rubínu přináší jedinečné kouzlo, ovlivněné jeho geografickým původem a procesem formování.

Původ a tvorba

Rubíny jsou odrůda minerálu korundu, který je složen převážně z oxidu hlinitého. Červená barva rubínů je způsobena přítomností chromu v krystalové struktuře. Rubíny se tvoří za intenzivních podmínek tepla a tlaku hluboko v zemské kůře, často v metamorfovaných horninách, jako je mramor a rula.

Geologické podmínky nezbytné pro tvorbu rubínů jsou vzácné, což přispívá k hodnotě a přitažlivosti tohoto drahokamu. Po miliony let tektonická aktivita a eroze přibližují tyto vzácné kameny k povrchu, kde mohou být objeveny a těženy.

Proces tvorby

Tvorba rubínů začíná krystalizací oxidu hlinitého v přítomnosti chromu. Tento proces probíhá hluboko v zemském plášti, kde extrémní teplo a tlak umožňují růst rubínových krystalů. Jak se zemská kůra posouvá a eroduje, tyto krystaly jsou transportovány na povrch prostřednictvím vulkanické činnosti nebo jiných geologických pohybů.

Výsledné rubínové krystaly jsou často nalezeny vložené v hostitelských horninách, ze kterých jsou pečlivě extrahovány. Drsné rubíny jsou pak důkladně řezány a leštěny, aby se zvýraznila jejich přirozená krása a odhalila jejich zářivá červená barva.

Vzhled a naleziště

Rubíny jsou proslulé svou bohatou červenou barvou, která může sahat od tmavé karmínové až po světlejší odstíny s růžovými nebo fialovými podtóny. Nejceněnější rubíny vykazují živou, tmavou červenou barvu často označovanou jako "holubí krev". Kromě barvy mohou rubíny vykazovat fluorescenci, která zvyšuje jejich jas a přidává na jejich přitažlivosti.

Významná naleziště rubínů se nacházejí v Myanmaru, Thajsku, Madagaskaru, Mosambiku a na Srí Lance. Každé naleziště produkuje rubíny s odlišnými charakteristikami, které jsou ovlivněny geologickými podmínkami daného regionu.

Metafyzické vlastnosti

Rubínům byly v průběhu historie přisuzovány různé metafyzické vlastnosti. Často jsou spojovány s vášní, energií a vitalitou, protože se věří, že stimulují srdeční čakru a podporují lásku a emocionální rovnováhu. Rubíny jsou také považovány za posilovače odvahy, sebevědomí a síly, což z nich činí oblíbenou volbu pro talismany a ochranné amulety.

V různých kulturách jsou rubíny považovány za symboly bohatství a prosperity, často je nosí královská rodina a šlechta jako znak postavení a moci. Trvalá přitažlivost tohoto drahokamu spočívá nejen v jeho fyzické kráse, ale i v jeho bohatém symbolickém významu.

Rubín ve šperkařství

Nadčasová elegance rubínů z nich činí oblíbenou volbu pro šperky. Jejich živá červená barva dodává každému kousku nádech luxusu a sofistikovanosti, ať už jsou zasazeny do prstenů, náušnic, náramků, přívěsků, náhrdelníků nebo broží. Rubíny jsou často párovány se zlatem a stříbrem, čímž vznikají úchvatné kombinace, které zdůrazňují jejich přirozenou krásu.

Rubínové prsteny jsou obzvláště populární pro svou symbolickou spojitost s láskou a oddaností, což z nich činí ideální volbu pro zásnubní prsteny a snubní prsteny. Rubínové náušnice a přívěsky dodávají každému outfitu dotek půvabu, zatímco rubínové náramky a náhrdelníky nabízejí všestranné možnosti jak pro každodenní nošení, tak pro zvláštní příležitosti. Rubínové brože s jejich vintage šarmem jsou výrazným doplňkem, který upoutá pozornost.

Rubínové šperky v Princess Jewellery 

V obchodech Princess Jewellery nabízíme vytříbenou kolekci rubínových šperků, které vyhovují každému stylu a příležitosti. Naše prodejny, nacházející se na Václavském náměstí 28 v Praze a v Westfield Chodov, představují rozmanitý výběr prstenů, náušnic, náramků, přívěsků, náhrdelníků a broží, pečlivě vyrobených ze žlutého zlata, bílého zlata a ryzího stříbra.

Naše rubínové šperky v Praze jsou navrženy tak, aby zdůraznily přirozenou krásu tohoto drahocenného kamene. Ať už hledáte nadčasový kousek pro každodenní eleganci nebo výrazný doplněk pro zvláštní událost, naše kolekce zahrnuje zlaté šperky s rubíny a stříbrné šperky s rubíny, takže si každý najde to své.

Od rubínových prstenů, které symbolizují trvalou lásku, po rubínové náušnice, které přidávají nádech sofistikovanosti, jsou naše kousky vyrobeny s precizností a péčí. Prozkoumejte naši nabídku rubínových přívěsků, rubínových náramků, rubínových náhrdelníků a rubínových broží a najděte dokonalý doplněk do své šperkovnice.

Rubíny jsou svědectvím nadčasové krásy a trvalé elegance. Od jejich geologického původu až po jejich přeměnu ve skvostné šperky, rubíny nadále okouzlují a inspirují. V obchodech Princess Jewellery na Václavském náměstí 28 a v Westfield Chodov v Praze vás zveme k prozkoumání naší vytříbené kolekce rubínových šperků. Objevte přitažlivost rubínů v zlatých a stříbrných úpravách a najděte dokonalý kousek, který bude rezonovat s vaším jedinečným stylem a sofistikovaností.