Historie šperků : od pravěku po současnost

History of Jewelry : From Prehistory to Today

Šperky nemají pouze ozdobnou funkci, mají i velmi bohatou historii.

Sledujeme vývoj od zpracovaných kostí až po dnešní broušené diamanty je fascinující. Dnes vám v krátkosti připomeneme kam až historie šperků sahá.

1. Pravěké šperky

I v této dávné době měli lidé potřebu se zdobit. Vůbec první šperky byly z přírodního materiálu jako jsou kosti, kamínky, zuby a mušle.Tehdy sloužily šperky spíš jako amulety a byly spojovány s různými rituály i vírou.

2. Starověk

Když se řekne starověk, mnoho z vás si určitě vybaví krásnou, šperky oplývající Kleopatru nebo Caesarův vavřínový věnec.V Egyptě, Řecku i Římě převládala moc a elegance. Šperky měly také rituální význam, byly dokonce symbolem bohatství a moci. V tomto případě se bavíme už o velmi propracovaných špercích zdobených drahokamy.

3. Středověk

V tomto období je klíčový RENESANČNÍ SLOH, který se netýká pouze architektury, ale i šperků. Šperky jsou výrazem náboženství. Často jsou vyráběny z drahých kovů.Pro vyjádření bohatství se používá zlato, a to například na výrobu korun, brože či zlatých náhrdelníků. To se ale ti panovníci měli, nemyslíte?


4. Doba moderní/dnešní

Doba, kdy se šperky tvoří módní ikony. Šperky se dostávají do módního průmyslu, to s sebou nese nové možnosti zpracování i nové materiály jako je sklo, plast. Designéři přinášejí nové tvary či kombinace kovů a drahokamů.Stále jsme zaseknutí v této době. To známe, že se šperky stále vyvíjejí a odrážejí módní trendy i individuální vkus člověka.

Vše je to velmi fascinující, ovšem velmi dlouhá cesta.Přesto je jasné, že šperky nejen zdobí naše těla, zároveň odrážejí naše hodnoty, kulturu, víru. Dnes záleží jen na tom, co se líbí právě vám, vy jste ti, co šperk nosí!