Barevné variace safírů: Objevte krásu mimo tradiční modrou

Color variations of Sapphires: discover the beauty beyond traditional blue

Když se řekne safír, většina z nás si představí nádherný, hluboký modrý drahokam, který září jako noční obloha posetá hvězdami. Modrý safír je skutečně jedním z nejznámějších drahokamů na světě, ale to není jediná podoba tohoto fascinujícího kamene. Safíry existují v široké škále barevných variací, od něžných pastelových odstínů až po syté a intenzivní barvy. Objevte s námi krásu safírů mimo tradiční modrou a inspirujte se při výběru šperků v naší kolekci Princess Jewellery.

2. Typy safírů a jejich rozmanitost

Safíry, stejně jako jejich slavný sourozenec rubín, patří do minerální rodiny korundů. Co je však méně známé, je, že safír může existovat ve všech barvách spektra kromě červené, která je výsadou rubínů. Zatímco modrý safír je bezpochyby ikonický, barevné variace jako růžový, žlutý, zelený nebo fialový safír přinášejí do světa šperků nevídanou originalitu a eleganci.

3. Původ a vznik safírů

Safíry se těží v různých částech světa, včetně Srí Lanky, Myanmaru, Madagaskaru a Thajska. Každá lokalita produkuje kameny s unikátními vlastnostmi, jako jsou různé odstíny a čistota. Většina safírů vzniká v magmatických horninách, kde se vysoké teploty a tlak pod povrchem Země postarají o jejich krystalizaci. Přítomnost různých stopových prvků, jako je železo, titan nebo chrom, způsobuje, že safíry nabývají různých barev.

4. Proces formování barevných safírů

Safíry v jiných barvách než modré jsou známy jako "fantasy safíry" (fancy sapphires). Žlutý safír například získává svou barvu díky přítomnosti železa, růžový safír obsahuje stopy chrómu a zelený safír vzniká díky kombinaci železa a titanu. Každý z těchto prvků ovlivňuje konečný odstín drahokamu, což činí každý barevný safír naprosto unikátním.

5. Vzhled a ložiska barevných safírů

Nejvýznamnější ložiska barevných safírů se nacházejí na Srí Lance, která je známá pro své nádherné růžové a žluté safíry. Madagaskar je zase proslulý svou rozmanitou paletou safírů, od pastelově zelených po sytě fialové. Thajsko a Myanmar jsou domovem tmavších a sytějších odstínů. Tyto drahokamy mají často fascinující vnitřní inkluze, které jim dodávají hloubku a charakter, což z nich činí ideální volbu pro šperky.

6. Metafyzické vlastnosti safírů

Safíry jsou nejen nádherné, ale i silně symbolické drahokamy. Modrý safír je tradičně spojován s moudrostí, klidem a duchovní silou, zatímco růžový safír symbolizuje lásku a něhu. Žluté safíry jsou spojovány s úspěchem a hojností, zatímco zelené safíry přinášejí štěstí a ochranu. Bez ohledu na barvu jsou safíry považovány za ochranné kameny, které podporují vnitřní klid a harmonii.

7. Safírové šperky v Princess Jewellery

Safíry jsou velmi oblíbené ve špercích díky své kráse a odolnosti. V Princess Jewellery, v našich obchodech na Václavském náměstí 28 a v obchodním centru Westfield Chodov, nabízíme širokou kolekci safírových šperků, které vyzdvihují krásu těchto kamenů ve všech jejich podobách. Najdete u nás prsteny, náušnice, náramky, přívěsky, náhrdelníky a brože se safíry, a to nejen v tradiční modré, ale také v barevných variantách, které upoutají svou jedinečností.

Safírové šperky v naší nabídce:

Barevné safíry představují nádhernou alternativu k tradičnímu modrému safíru a otevírají nové možnosti pro ty, kteří hledají unikátní a výjimečné šperky. V Princess Jewellery jsme hrdí na to, že nabízíme safírové šperky v široké škále barev a designů. Ať už vás láká růžový, žlutý nebo zelený safír, věříme, že v našich obchodech na Václavském náměstí 28 a v obchodním centru Westfield Chodov najdete šperk, který vám přinese radost a pocit výjimečnosti.